De zorg beter maken
door ervaringen te delen.

De zorg zit vól waardevolle ervaringen. Zorgprofessionals als cliënten noemen we dan ook ‘ervaringsdeskundigen’.
FIRM hielp het Kennisplein Gehandicaptensector om met verschillende projecten het delen van die kennis
binnen de gehandicaptensector te stimuleren.

Videoformat
‘Ervaring gewenst!’

Met het videoformat ‘Ervaring gewenst!’ laten we ervaringsdeskundigen aan het woord. Zo maken we bijvoorbeeld kennis met Idman. Zij twijfelt over de gelijkwaardigheid tussen haar begeleider en zichzelf. Niet iedereen deelt namelijk evenveel op zijn of haar werk. De ene zorgverlener vertelt cliënten van alles over hun privéleven, de ander houdt juist veel meer afstand. Dat laatste geldt ook voor Idman. Zij heeft daardoor het gevoel dat ze eigenlijk maar weinig van haar zorgverlener weet. Dat geeft haar het gevoel dat ze de relatie ongelijkwaardig is. Ze roept zorgprofessionals dan ook op om zich af te vragen hoe zij hiermee omgaan.

Interessante cijfers

Uit een poll rondom dit onderwerp bleek dat ruim 90% van de zorgprofessionals altijd lang afweegt wat zij aan wie vertellen. Slechts 3% zegt zich als een open boek op te stellen.

Het Kennisplein Gehandicaptensector helpt met tips, tools en voorbeelden om ervaringsdeskundigheid, zoals die van Idman, in te zetten in de dagelijkse praktijk.

Zorgdialoog App en schoolmaterialen

Met de Zorgdialoog App test je je eigen kennis, én die van je collega’s. De gratis app verrast steeds met inspirerende vragen. Dat is niet alleen heel leuk…maar door kennis te delen verbeteren we ook de gehandicaptenzorg. En komen gebruikers er even niet uit? Dan zijn ze slechts 1 klik verwijderd van de relevante achtergrondinformatie op de website van het Kennisplein Gehandicaptensector.

Voor onderwijsinstellingen ontwikkelden we het interactieve spel KENNIS OF KLETSPRAAT, een offline variant van de App. Hierbij kunnen leerlingen elkaars antwoorden beoordelen en hun eigen mening delen. “Vind jij het antwoord getuigen van kennis, of vind je het eigenlijk maar kletspraat. En leg eens uit, waarom vind je dat?”